Pierwszy raz w życiu, gdy stress poszedł w kąt

Welcome to the Forums. We are currently revising this area for use, but you are welcome to view and comment as you wish. Inaccessible areas are bot shielded but can be entered with applied logic or by asking me through other channels. This will open further when need and cause arises. Thank you for being here. Sevahem, Always.
klarikafoolish
Epsilon

Pierwszy raz w życiu, gdy stress poszedł w kąt

Post by klarikafoolish »

Wszystko zaczęło się od kłótni z ojcem. Mieszkałem wtedy jeszcze u rodziców, w małym domku pod Lublinem. Skończyłem właśnie dwadzieścia trzy lata, robota na magazynie od ósmej do szesnastej, a wieczory spędzałem przed komputerem, grając w gry, które i tak mnie już nudziły. Stary wpadł do pokoju, bo znowu nie umyłem po sobie kubka, a tak naprawdę chodziło o coś głębszego – o to, że nie mam planu, że się marnuję, że koledzy już mają mieszkania albo przynajmniej konkretne dziewczyny. Ja miałem wypłatę dwa tysiące na rękę i rosnące poczucie, że czas ucieka.

Wyjechałem tego samego wieczoru. Nie dosłownie – spakowałem plecak, wsiadłem w swoją starą corsę i pojechałem do kolegi do Warszawy. Miałem tam przesiedzieć tydzień, ochłonąć, pomyśleć. Kolega pracował na dwie zmiany, więc w dzień byłem sam w jego maleńkim mieszkaniu na Mokotowie. Spałem na kanapie, jadłem gotowe dania z biedry i włóczyłem się po okolicy, próbując poukładać sobie w głowie, co dalej.

Czwartego dnia tej mojej ucieczki spadł deszcz. Nie taki miły, wiosenny, tylko rzęsisty, zimny, który zniechęca do wyściubienia nosa na zewnątrz. Siedziałem więc na tej kanapie, przewijałem TikToka i czułem się beznadziejnie. Kolega wrócił o dwudziestej pierwszej, rzucił mi piwo i powiedział: „Stary, przestań się mazać. Zobacz, sam to testowałem”. I podsunął mi swój telefon z otwartą stroną kasyna.

Spojrzałem na niego jak na wariata. Nigdy w to nie grałem. Żadnych slotów, żadnych zakładów. Nawet Lotto kupiłem raz w życiu i zgubiłem kupon. Ale on wcisnął mi komórkę do ręki i powiedział, żebym tylko zarejestrował się na jego kod, bo dostanie jakieś darmowe spiny. Zrobiłem to bardziej, żeby go nie urazić, niż z przekonania. Wpisałem adres e-mail, potwierdziłem hasłem, a w okienku promocyjnym zobaczyłem już wklejony ciąg znaków – vavadaa. Kolega się uśmiechnął i powiedział: „Zobaczysz, nie pożałujesz. Nawet jak przegrasz, przegrasz tylko czas”.

Miałem w portfelu jakieś sto dwadzieścia złotych na jedzenie. Nie ruszyłem ich. Postanowiłem, że jeśli system chce ode mnie choćby złotówkę, zamykam stronę i wracam do mazania się w deszczowe popołudnie. Ale okazało się, że vavadaa działa jak klucz do darmowego konta. Dostałem paczkę spinów bez żadnej wpłaty. Byłem w szoku – myślałem, że na takich stronach zawsze trzeba najpierw doładować konto.

Zacząłem kręcić. Na początku to była głupia zabawa, coś jak fliper w starej knajpie. Nie liczyłem na wygraną, po prostu nudziło mi się, a dźwięki i obrazki odrywały mnie od myśli o ojcu i o moim życiowym rozjeździe. Pierwsze spiny nic nie dały – jakieś grosze, które topniały w kolejnych obrotach. Po piętnastu minutach byłem na minusie, ale to był minus z darmowych środków, więc wzruszyłem ramionami.

I wtedy to się stało. Gra nazywała się coś w stylu „Księga Przypadków”. Przeklikałem kolejnych dziesięć spinów, prawie bez patrzenia, bo akurat sąsiad za ścianą włączył młotek i nie mogłem się skupić. W pewnym momencie spojrzałem na ekran – trzy specjalne symbole, cały ekran w kolorze złota. Myślałem, że to jakiś ekran ładowania, ale to była wygrana. Siedemset pięćdziesiąt złotych.

Zamknąłem na chwilę oczy. Siedemset pięćdziesiąt. To była dla mnie połowa wypłaty. Po odjęciu podatku, po odliczeniu wszystkich głupot – wciąż mógł to być przelew na nowe buty albo na zapłatę za kurs prawa jazdy, który rzuciłem w zeszłym roku. Ręce mi drżały.

Kolega wrócił z prysznica, zobaczył, co się dzieje na telefonie, i zaczął skakać po pokoju jak nastolatek. „Mówiłem ci! Mówiłem!” – krzyczał, a ja wciąż nie mogłem wykrztusić słowa. Spróbowałem wypłacić tę kwotę od razu. Zaznaczyłem przelew na konto, podałem dane, czekałem. Pięć minut – nic. Piętnaście – nic. Zaczynałem myśleć, że to jednak ściema, że te siedemset pięćdziesiąt to tylko wirtualne cyferki, których nigdy nie zobaczę na oczy.

Ale po czterdziestu minutach pingnął SMS z banku. Kwota lądowała. Siedemset pięćdziesiąt złotych i kilka groszy. Siedziałem na kanapie, przed sobą miałem puste puszki po piwie, za oknem lało, a ja czułem coś, czego nie czułem od dawna – spokój. Nie dlatego, że wygrałem pieniądze, tylko dlatego, że przez kilka godzin zupełnie zapomniałem o problemach. A potem dostałem konkretny dowód, że czasem odwalenie się od rzeczywistości może się opłacić.

Ojcu nie powiedziałem. Do dzisiaj nie wie. Ale za te pieniądze kupiłem mu nowy zestaw garnków, bo stare były już kompletnie zdarte. Postawiłem mu je na stole w kuchni w następną niedzielę, kiedy wróciłem do domu. Popatrzył na mnie dziwnie, ale nic nie powiedział. Tylko skinął głową.

Nie jestem graczem. Nie chodzę do kasyn, nie ładuję pieniędzy w automaty, nie polecam tego jako sposobu na życie. Ale ten jeden wieczór w deszczowej Warszawie, na kanapie kolegi, z kodem vavadaa wpisanym prawie przez przypadek – to była moja lekcja, że czasem warto spróbować czegoś nowego, nawet jeśli wszyscy wokół mówią, że to głupie. Bo dopóki nie ryzykujesz własnych pieniędzy, ryzykujesz tylko swoją nudę. A nudę, w tamtym momencie, miałem naprawdę ogromną.

Do dzisiaj trzymam w telefonie screenshota z tej wygranej. Nie z pychy. Dla przypomnienia, że nawet w najgorszy deszczowy dzień może trafić się coś, co postawi cię na nogi. Nawet jeśli to tylko siedemset pięćdziesiąt złotych i para nowych garnków dla starego.