Kolmekümnes sünnipäev. Ma olin sellest kuulnud nii palju – et see on uue elu algus, et pärast kolmekümmend hakkad sa asju teistmoodi nägema. Aga minu jaoks tuli see lihtsalt ühe tavalisena. Ma olin terve nädala tööl, ülemus pressis tähtaegadega, auto tegi jälle hääli, mida see tegema ei peaks. Ma isegi ei märganud, millal kalendris see punase ringiga kuupäev tekkis. Ühel hommikul vaatasin telefonile ja nägin – homme on mu sünnipäev. Ja ma tundsin... mitte midagi. Pole elevust, pole ootust. Lihtsalt tühjus.
Mu naine küsis, mida ma tahan teha. Kas kutsuda sõbrad, minna restorani, tellida tort? Ma kehitasin õlgu. "Tegelikult ma tahaks lihtsalt, et keegi jätaks mind rahule," vastasin ma. Ta vaatas mind imelikult, aga ei vaielnud vastu. Ta teadis, et mu viimane aasta oli olnud raske. Töö oli imenud kogu mu energia, hobid olid kadunud, isegi jõusaali ma polnud kuus kuud astunud. Olin muutunud kummituseks, kes käib tööl ja tuleb koja magama. Sünnipäev tundus lihtsalt veel ühe päevana, mil ma pean teesklema, et mul on hea meel.
Aga siis juhtus midagi. Sünnipäeva hommikul, kui ma istusin köögis ja vaatasin oma hommikukohvi, otsustasin ma teha midagi rumalat. Ma ei tea, miks just siis, aga mul tekkis tunne, et ma tahan teha midagi, mida ma pole kunagi varem teinud. Mitte sellepärast, et see oleks tähendusrikas, vaid sellepärast, et see oleks teistsugune. Olin kuulnud oma noorematelt kolleegidelt, et on olemas kohti, kus saad proovida õnne ja tunda natuke elevust. Ma polnud kunagi varem huvi tundnud, aga sel hommikul tundus see täiuslik. Mitte sellepärast, et ma uskusin võitmisse, vaid sellepärast, et ma tahtsin tunda midagi, mis pole töö või mure.
Ma avasin lehe ja registreerusin. Kõik oli uskumatult lihtne – ma ei pidanud mõtlema, lihtsalt klikkima. Ma vaatasin ringi, lugesin natuke, aga üldiselt polnud mul aimugi, mida ma teen. Valisin kõige lihtsama mängu, seal oli kolm ratast ja mõned vilkurid. Panin väikese summa ja vajutasin. See polnud suur asi, aga kui rattad hakkasid keerlema, tundsin ma midagi, mida polnud tundnud aastaid – põnevust. Mitte närvikõdi, vaid lihtsalt kerget ootust. Ma tegin mitu korda, kaotasin ja võitsin vaheldumisi, aga see polnud oluline. Asi oli selles, et ma tundsin ennast hetkes elavana.
Kui ma olin umbes pool tundi mänginud, märkasin ma, et mulle pakutakse midagi erilist – võimalust saada juurde midagi, mis muudab mängu veel põnevamaks. Ma polnud algul aru saanud, aga seal oli mingi pakkumine, mis lubas mul ilma lisakulutusteta veel paar ringi teha. See oli justkui kingitus, mida ma ei oodanud. Ma võtsin selle vastu ja tundsin, kuidas mu tuju tõusis veelgi. See oli väike asi, aga see tegi mu päeva helgemaks. Ma mõtlesin, et see pole üldse halb viis sünnipäeva alustada – lihtsalt olla, mängida ja mitte millelegi mõelda.
Ja siis see juhtus. Ma ei tea, kuidas täpselt, aga ma vajutasin nuppu ja ekraanile ilmus number, mis pani mu silmad pärani. See polnud elumuutev raha, aga piisav, et teha mu sünnipäev meeldejäävaks. Ma vaatasin seda ja naeratasin. Tõesti naeratasin – esimest korda sel kuul. Ma võtsin telefoni ja kirjutasin naisele: "Ma tean, mida ma tahan teha homme." Ta vastas: "Mida?" Ma ütlesin: "Ma tahan, et me läheksime lõunale. Mitte kuhugi uhkesse, lihtsalt sellesse väikesesse itaalia kohta, kus me käisime esimesel kohtingul. Ja ma tahan kooki. Ja ma tahan, et sa ütleksid mulle, et kõik saab korda."
Ta helistas mulle kohe, ta hääles oli ärevust. "Kas sul on kõik hästi? Sa kõlad teistmoodi." Ja ma vastasin: "Jah, mul on kõik hästi. Ma lihtsalt... avastasin midagi. Täna hommikul tegin ma midagi rumalat, aga see tegi mu päeva paremaks." Ma ei rääkinud talle üksikasju, aga ma tundsin, et midagi on muutunud. See ei olnud suur võit, mis muutis mind. See oli teadmine, et ma suudan veel tunda rõõmu.
See päev läks imeliselt. Ma läksin tööle kergema sammuga, kolleegid soovisid mulle head sünnipäeva ja ma naeratasin tõeliselt. Õhtul läksime selle itaalia kohta, tellisime kõige suurema pizza ja pudeli veini. Mu naine vaatas mulle üle laua ja ütles: "Ma ei tea, mis hommikul juhtus, aga sa oled nagu uus inimene." Ja ta oli õigus. Ma tundsin ennast kergemana. Ma olin leidnud midagi, mis polnud töö ega kohustused – lihtsalt hetk, mis kuulus mulle.
Ma pole sellest ajast peale palju mänginud, aga ma olen mõelnud sellele päevale mitu korda. Ma mõistsin, et vahel pole meil vaja suuri plaane ega tähendusrikkaid sündmusi. Mõnikord on kõige parem kingitus, mida saad endale teha, on luba olla hetkes ja lasta asjadel juhtuda. See võib olla lihtne mäng, paar keerutust ja natuke õnne. Aga see võib muuta su tuju, su päeva ja isegi su elu. Mu sünnipäev muutus ühest tavalisest päevast millekski eriliseks, sest ma tegin midagi, mida ma polnud kunagi varem teinud. Ja see ongi kõige väärtuslikum.
Ma tean, et see kõik kõlab lihtsalt, aga just lihtsus teebki selle eriliseks. Ma ei otsinud suurt võitu ega elumuutvat kogemust. Ma otsisin lihtsalt põhjust naeratada ja ma leidsin selle. Ja kui ma kunagi tunnen, et elu on jälle liiga raske, tean ma, et mul on alati võimalus seda tunnet uuesti leida. Näiteks need vavada free spins, mis võivad tuua veidi lisalust, on alati olemas, kui vaja. Aga põhiasi – see õpetas mulle, et vahel on kõige olulisemad võidud need, mida rahas ei mõõdeta. Need on tunded, mida sa endale lubad. Need on hetked, mil sa lõpetad muretsemise ja hakkad elama. Ja see on minu kolmekümnenda sünnipäeva õppetund – elu on liiga lühike, et seda läbi halli udu vaadata. Mõnikord pead lihtsalt vajutama nuppu ja vaatama, mis juhtub. Ja see võib olla midagi ilusat.
Kuidas ma oma kolmekümnenda sünnipäeva tähistamise unustasin
-
klarikafoolish
- Epsilon