Nocna zmiana w Żabce i bonus, który zmienił plan

Welcome to the Forums. We are currently revising this area for use, but you are welcome to view and comment as you wish. Inaccessible areas are bot shielded but can be entered with applied logic or by asking me through other channels. This will open further when need and cause arises. Thank you for being here. Sevahem, Always.
klarikafoolish
Epsilon

Nocna zmiana w Żabce i bonus, który zmienił plan

Post by klarikafoolish »

Pracowałem w Żabce na osiedlu. Wiecie, ta mała, całodobowa, gdzie o trzeciej nad ranem przychodzą tylko pijani kierowcy Ubera po energetyki i pani Zosia z pieskiem po paczkę fajek. Siedziałem sam. Kamery, lodówki, które buczały jak stare generatory, i ten specyficzny zapach parówek z mikrofali. Praca na cito – pół etatu, bo studiowałem zaocznie zarządzanie. Ale prawda była taka, że nie miałem siły ani na naukę, ani na nic. Każda złotówka szła na czynsz i na te głupie podręczniki, które i tak rzadko otwierałem.

I wtedy, pewnej nocy, gdy akurat nikogo nie było, a za oknem lało jak z cebra, otworzyłem telefon. Nie wiem, co mną kierowało. Nuda? Desperacja? A może po prostu cisza, która bywa głośniejsza niż myślisz. Przeglądałem jakieś strony, trafiłem na reklamę. Kliknąłem. I tak znalazłem vevada. Rejestracja? Minuta. Bez wysyłania dowodu, bez udawania, że jestem kimś innym. Wpłaciłem trzydzieści złotych. Tyle, co dwie pety i kawa. Pomyślałem – jak przegram, to trudno. I tak bym wydał na głupoty.

Zacząłem grać między klientami. Ktoś wziął hot-doga, ja kręciłem. Ktoś pytał o promocję na piwo, ja zerkałem na ekran. Małe stawki, żadnego ciśnienia. Po godzinie miałem może pięć złotych więcej. Nic specjalnego. Ale wciągnęło mnie to, jak działa. Nie chodziło o pieniądze. Chodziło o to, że przez te chwile przestawałem myśleć o kolokwium z marketingu i o tym, że znowu nie starczy mi na dentystę.

Około drugiej w nocy – martwy okres – zostałem sam na sali. Włączyłem dźwięk w słuchawkach. Postawiłem dziesięć złotych na jeden spin. Nie wiem, skąd ta odwaga. Może dlatego, że byłem zmęczony i przestało mi zależeć. Kręcę. Nic. Drugi spin, znowu dziesięć złotych – mała wygrana, piętnaście. Trzeci – bonus. Trzy symbole scatter. I wtedy zaczęło się coś, czego nie zapomnę do końca życia.

Vevada uruchomiła serię darmowych spinów. Nie liczyłem. Patrzyłem, jak symbole układają się w linie. Pierwsza wygrana – czterdzieści złotych. Druga – osiemdziesiąt. Trzecia – dwieście. I nagle, w czwartym spinie, cały ekran wypełnił się dzikimi symbolami. Mnożnik x10. Kwota skoczyła na tysiąc dwieście. A potem jeszcze jedna kaskada. Pięćset. W sumie – tysiąc siedemset złotych. Siedziałem za ladą, w żółtej koszulce z napisem „Tu Żabka”, z otwartymi ustami. Klient? Żadnego. Tylko ja i ten ekran.

Nie krzyknąłem. Nawet się nie uśmiechnąłem. Po prostu odetchnąłem. Wypłaciłem tysiąc pięćset – dwieście zostawiłem na później. Pieniądze przyszły na konto w trzy minuty. Sprawdziłem saldo. I wtedy pierwszy raz od miesięcy poczułem, że mogę odetchnąć pełną piersią.

Następnego dnia nie kupiłem nowego iPhone'a. Nie poleciałem na wakacje. Poszedłem do dentysty i zrobiłem zęby – te, które bolały od roku. Zapłaciłem za semestr z góry. I kupiłem mamie buty, bo jej stare przeciekały. Resztę odłożyłem na koncie oszczędnościowym. I wiesz co? To był dopiero początek.

Nie, nie zostałem hazardzistą. Nie gram codziennie. Ale nauczyłem się jednego – czasem warto zrobić coś, czego normalnie byś nie zrobił. Siedzieć w nocy w Żabce, patrzeć na puste ulice i pomyśleć: „A co mi tam”. Vevada nie jest moim bogiem. To tylko narzędzie. Jak kasa fiskalna albo ekspres do kawy. Można z niego korzystać z głową. Albo można się poparzyć.

Teraz, gdy kończę zmianę, czasem włączam tę stronę. Wrzucam dwadzieścia złotych, kręcę kilka spinów. Często przegrywam. Rzadko wygrywam. Ale już nie chodzi o hajs. Chodzi o ten moment, kiedy czujesz, że masz wpływ. Że nie tylko los cię przerzuca, ale ty też możesz rzucić kostką. Nawet jeśli to tylko cyfry na ekranie.

I tak, wiem, że hazard to nie jest sposób na życie. Ale czasem, w tę jedną konkretną noc, gdy deszcz wali w szyby, a ty siedzisz w żółtej koszulce i czekasz na kolejnego klienta – czasem fart się uśmiecha. I to nie jest magia. To jest po prostu dobry moment. A ja nauczyłem się go łapać. Bez żalu, bez chciwości. Po prostu – wchodzę, sprawdzam, i idę dalej. Z czystą głową i czasem z dodatkowym hajsem na koncie.